AWS utvidgar i de nordiska länderna

E-handelsjätten Amazon har expanderat sin molntjänst Amazon Web Services (AWS) över hela världen. Amazon tjänar mer på sina molntjänster än på sin e-handel och företaget håller på att bygga en stark grund i de nordiska länderna för att betjäna fler än en miljon aktiva kunder. Alla företag som är aktiva i den här regionen bör därför vara uppmärksamma på AWS-expansionen

https://aws.amazon.com/blogs/aws/coming-in-2018-new-aws-region-in-sweden/Amazon Web Services storsatsar i norden, det blir tre datacenter i Stockholms regionen och Direct Connect i Olso och Köpenhamn. Även Finland får ny infrastruktur i form av Cloud Front Edge.

AWS i de nordiska länderna

AWS i de nordiska länderna bildades för att bemöta AWS-partners och kunder i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Här är hela AWS-expansionen i regionen.

Sverige är epicentret för AWS i norden

I april 2017 tillkännagav Amazon att de skulle starta en AWS-region i Stockholmsområdet år 2018. AWS Europe har annars bara regioner i Irland, Frankfurt, London och Paris. Stockholm-tillägget kommer att ge de nordiska länderna en bättre möjlighet att bearbeta och lagra data. Enligt Darren Mowry, chef för AWS Nordics, valdes Sverige som centrum i regionen tack vare landets fantastiska fiberoptikanslutning, blomstrande startup-scen, breda talangpool och engagemang för miljö och hållbarhet. AWS samarbetar med Data Centers by Sweden för att skapa de datacenter och den infrastruktur som krävs för att stötta den nordiska regionen.

Arun Subramanian, grundare av YumFog LLC i Atlanta, här på re:Invent 2017 i Las Vegas.
"Jag är väldigt exalterad över den här nya marknaden för YumFog och vi har många AWS-tjänster på gång. Vi tror att tjänster som DevOps on demand är något som många företag börjar fundera på."
Han säger också att det inte spelar någon roll var konsulten befinner sig längre och att det är mycket effektivare att använda den bästa personen för projektet, var de än är i världen.

AWS Direct Connect betjänar Danmark och Norge

AWS Nordic ser även till att Danmark och Norge har andra vägar än Sverige att gå för att bygga upp relationer med AWS. I augusti 2018 tillkännagav AWS Direct Connect nya platser i Köpenhamn och Oslo. AWS Direct Connect gör det möjligt för företag att etablera dedikerade nätverksanslutningar från lokala faciliteter till AWS. Nätverksanslutningar genom de nyetablerade platserna förväntas reducera latens med 35% för innehåll som levereras inom dessa länder.

CloudFront Edge slår sig ner i Finland

I november 2017 meddelade Amazon CloudFront att nya lokaler skulle öppnas i Helsingfors, Finland. CloudFront är ett innehållsleveransnätverk (CDN). Det används för att leverera data, ljud, video och annat material över hela världen. Att den nya Edge-platsen öppnar i Finland kommer att innebära en snabbare tjänst för de finska användarna.

 

Icelandair samarbetar med AWS

Islands största företag, Icelandair, samarbetar med AWS för att flytta sina viktigaste IT-arbetsbördor. Tidigare har Icelandair strategiskt förvärvat IT-infrastruktur inför sin expansion. Flytten till AWS visar dock på en förändring i Icelandairs företagskultur. Island öppnas upp för fler molntjänster och plattformar.

AWS framgångshistoria inspirerar expansionen

Det finns goda anledningar till varför AWS expanderar i de nordiska länderna. Regionen har ett blomstrande ekosystem med framgångsrika företag, som t ex.

  • Storföretag – Stora företag inom olika industrier i regionen använder AWS-tjänster. Finland-baserade Sanoma använder AWS-tjänster för att driva ett mångsidigt mediahus. Svenska Telenor Connexion driver sitt Internet of Things (IoT)-anslutningsföretag med hjälp av AWS.

  • Spel – Stora spelföretag som Rovio (kända för Angry Birds), MovieStar Planet och Supercell driver sina företag från de nordiska länderna med AWS.

  • Startups – Svenska musiktjänsten Spotify har all musik på Amazons storage tjänst S3, och det finns många fler t ex Tryckföretaget Gelato och e-handelsföretaget Tictail driver även de sina företag via AWS.

En ömsesidig fördelaktig relation

AWS i de nordiska länderna vill bygga upp konsultverksamhet, teknik och utbildningssamarbeten med lokala företag. Genom att etablera datacenter och direkta kommunikationskanaler skapar AWS en starkare närvaro i regionen. Expansionen kommer att leda till bättre tjänster för både företag och kunder. Det är alltså en vinstsituation för både Amazon och kunderna i de nordiska länderna.

Pierre Gustafsson
Country Representative Sweden for YumFog LLC

AWS utvidgar i de nordiska länderna
Pierre Gustafsson 21 november, 2018
Dela detta inlägg
Our blogs
Arkiv
Vad är dina företagshemligheter värda?
Låt ett proffs hacka först!